Novinky na K70: retro odznak, kyvadlová doprava a dětský závod

Slavný běžkařský maraton, jehož synonymem jsou vůle, vytrvalost, odolnost, ale také týmová práce. Říká se, že je to závod pravdy. Krkonošská 70 v běhu na lyžích. Letos opět v tradičním termínu první březnovou sobotu (7. 3.) a slavící jubileum. Ze skiareálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně na hřebeny Krkonoš se vydají majitelé úzkých prkýnek už po pětašedesáté.

k70 kasper swix team 2019

„Vzhledem k tomuto výročí jsem se rozhodli udělat novou speciální grafiku odznáčku, který dostává každý účastník závodu,“ prozrazuje jednu z novinek letošního ročníku předseda pořádající Lokomotivy Trutnov Petr Musil. Odznak je vymyšlený v retro stylu, bude kulatý a bude podobný tomu z dvacátého ročníku. „To byl závod, kdy jsem jel Krkonošskou 70 poprvé já,“ usmívá se šéf organizačního štábu K70. Bylo to 24. března 1974 a na start se tehdy postavilo 2085 lyžařů.

Jeden z nejstarších závodů na běžkách v Evropě a vůbec nejstarší závod v republice, který se dříve jezdil v desetičlenných hlídkách, v současnosti jsou týmy pětičlenné, však v minulosti hlásil i větší čísla. Nejpočetnější dav na trati se pohyboval na 28. ročníku, kdy startovalo 6390 běžkařů! V loňském roce závod absolvovalo 672 závodníků, předloni 701. „Krkonošská 70 je svým pojetím naprosto unikátní závod, který bychom zase chtěli vrátit k číslům okolo tisícovky startujících,“ říká Stanislav Opočenský z Kasper - Swix Teamu Trutnov, který je spolupořadatelem.

Víte, že...

…historicky první ročník závodu se konal dne 6. března 1955, a to v rámci I. celostátní spartakiády. Vypsána byla pouze kategorie mužů, zúčastnilo se pět desetičlenných hlídek. Trasa závodu nebyla přesně vytyčena, orientačně vedla ze Špindlerovy boudy přes Luční boudu, Výrovku, Náchodskou boudu, Černý Důl, Lázně Fořt a Mostek do Bílé Třemešné. Zvítězila hlídka KVDSO Hradec Králové v čase 4:57:24 hodin.

 

Letošní zima však příznivcům běhu na lyžích zrovna dvakrát nepřeje a všechny dosud odjeté podniky utrpěly na účasti. „Předpokládáme, že i u nás bude účast slabší,“ naznačuje Petr Musil. Otázka je, jestli se 65. ročník vůbec uskuteční. „Předpověď počasí není dobrá,“ konstatuje hlavní pořadatel s tím, že rozhodnutí o tom, jestli se pojede či nepojede, bude vydáno tradičně ve středu před závodem, tedy 4. března. V historii K70 byl závod zrušen pětkrát, a to v letech 1986, 1990, 1998, 2008 a 2014.

Nicméně přípravy na poslední závod seriálu českých dálkových běhů na lyžích Stopy pro život jsou v plném proudu a jedou podle plánu. Novým komfortem pro závodníky bude kyvadlová doprava z centrálního parkoviště ve Špindlerově Mlýně do prostoru startu a cíle pod černou sjezdovkou ve Svatém Petru. Odtud přesně v 8 hodin ráno trutnovský starosta Ivan Adamec vyšle na trať první skupinu hlídek na nejdelší trasy. Bude to už potřetí, co si porci 70 kilometrů mohou dát také ženy.

Až všichni závodníci odjedou do úvodního, přes deset kilometrů dlouhého, náročného stoupání až na Hromovku, proběhne v areálu ještě start dětského závodu K-700. To je další letošní novinka. „Bude to závod dětí do 12 let na 700 metrů. Nahoru, dolu. Pojedou 350 metrů, ve sjezdovce se otočí a pojedou nazpátek. Každý účastník dostane medaili,“ upřesňuje Petr Musil.

Obhajovat titul v nejprestižnější kategorii K70 bude znovu Kasper - Swix Team Trutnov. V loňském roce se lyžaři v oranžovo-černých kombinézách radovali z prodloužení vítězné série na pět triumfů v řadě. „Vyhrát chceme i letos, ale víme, že je to čím dál tím těžší,“ prohlásil ředitel týmu Stanislav Opočenský, jenž před rokem na výpomoc povolal bývalého olympijského sdruženáře Ladislava Rygla.

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
foto: Miloš Šálek


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965

logo stopa pro zivot