Biatlonista Ondřej Moravec vyhrál Krkonošskou 70. Vzali jsme to na pohodu, řekl

Přesně rok po ukončení úspěšné biatlonové kariéry Ondřej Moravec nasadil běžky a vyrazil poprvé v životě na Krkonošskou 70. Vyhrál na nejdelší trati 67. ročníku. Trojnásobný olympijský medailista si užil sedmdesát kilometrů dlouhý legendární závod pětičlenných hlídek v týmu Kalokagathia Aliance, za kterým stojí olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda s bratrem Tomášem. Společně s ním se vydalo v sobotu ze Špindlerova Mlýna na hřebeny hor šest stovek účastníků.

krkonosska 70 2022 001

"Bylo to opravdu fajn, fakt jsme si to užili. Byl to pěkný závod," řekl Ondřej Moravec spokojeně v cíli v lyžařském areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně.

Závodění mu nechybí. V případě Krkonošské 70 udělal výjimku. "Přesně rok jsem nezávodil. Byla to fakt výjimka s mými hodně dobrými kamarády. Spíše jsem to bral, že jsme se přijeli pobavit než závodit. Absolutně nemám žádné ambice jezdit na jakékoliv závody, to mě vůbec neláká. Během kariéry jich bylo až až. Nechybí mi to. Radši budu doma s dětmi. Jestli budu zase závodit, tak třeba za rok tady. Krkonošská sedmdesátka se mi fakt líbila a už jsme se bavili o tom, že bychom mohli jet příští rok znovu," dodal.

V týmu Kalokagathia Aliance měl dalšího bývalého biatlonistu a nynějšího trenéra Zdeňka Vítka, bývalého reprezentanta v běhu na lyžích Martina Jakše a další běžkařské reprezentanty Miroslava Rypla a Jakuba Gräfa. V hlavní kategorii jednoho z nejstarších závodů v Evropě dosáhli výborného času 3:42:45 hodin. Ukončili tak šestiletou nadvládu trutnovského týmu Kasper Swix, který opakovaně vítězil v Krkonošské 70 v předchozích ročnících. Letos skončil třetí.

krkonosska 70 2022 002

"Musím říct, že jsme měli štěstí na podmínky. Počasí k nám bylo milosrdné. Když je takhle krásně, tak to je za odměnu. Čekal jsem to daleko horší. Když jsme se rozjeli a viděli, že jsme první, prostě jsme udržovali konstantní tempo. Problém jsme měli při jednom sjezdu, kde nás chytaly křeče. Závod je těžký, nastoupá se spousta kilometrů, jsou to pořádné kopce. Proto jsem měl respekt a šel do závodu s pokorou. Jsem překvapený, že to bylo tak dobrý," hodnotil Ondřej Moravec průběh závodu, který si evidentně užil.

"Vzali jsme to na pohodu. Na občerstvovacích stanicích jsme se v klidu napili, fotili se s pořadateli, kteří mě požádali o fotku, a jeli zase dál. Opravdu jsme to jeli víceméně jako výlet, nebrali jsme to vyloženě jako závod. Já už prostě nezávodím," vysvětlil.

krkonosska 70 2022 002

Po ukončení biatlonové kariéry je jednou z Moravcových aktivit propagace nové značky kol Levit, které vyrábí úpická firma BP Lumen. Úspěšný olympionik jí dělá ambasadora. "Začíná se to rozjíždět. Otvírá se spousta možností. Člověk zažije něco nového a jiného. Máme v plánu natáčení videí a promování značky. Těším se. Kola mě vždycky bavila, zajímal jsem se o ně," přiblížil svoje spojení s úpickou společností.

Další aktivity rozvíjí ve skialpinismu. "S Gabo (Branislavem) Adamcem máme projekt skitouringu pro střední školy, měli jsme kurzy pro děti. Teď budeme vyhodnocovat, jaké je správná cesta a kudy se budeme ubírat. Strašně mě to naplňuje. Na skialpy chodím od svých 16 let. Začínal jsem v době, kdy se jim věnovalo minimum lidí a moc mě baví. Doufám, že to bude mít dobrou budoucnost," uvedl Ondřej Moravec.

Na startu Krkonošské 70 ve Špindlerově Mlýně se objevila v sobotu také další olympionička Eva Vrabcová Nývltová. Úspěšná česká maratonkyně a někdejší reprezentantka v běhu na lyžích týden po účasti na slavném Vasově běhu, kde zvládla 90 km na 24. místě mezi ženami, si zajela v Krkonoších 50 kilometrů. Na této trati dokázal být rychlejší jediný muž, jinak dala všem na frak! Mezi ženami byla Eva Vrabcová Nývltová první s náskokem 28 minut.

Zdroj: Deník/Jan Braun, Foto: Miloš Šálek


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965

logo stopa pro zivot